Jokkmokks nya lösning på lärarbristen

Uppdaterad
Publicerad

I Jokkmokk kämpar man för att lösa lärarbristen. Bland annat genom att slå ihop små klasser till stora för att alla elever ska få behöriga lärare.

– Vi måste se till att det finns personal bland barnen, så det här är en lösning, säger Sven Holmqvist (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Jokkmokk.

Det är nytt läsår på Västra skolan i Jokkmokk och när SVT Norrbotten hälsar på håller årskurs fyra på tillverkar sina namnskyltar. De är numera 24 i klassen efter att två små klasser slagits ihop till en stor. Så ser det från och med i år ut i alla årskurser på skolan på grund av lärarbristen.

– Det finns för få behöriga lärare och vad värre är finns det inte några behöriga vikarier att få tag i – och vad ännu värre är, så finns det inga obehöriga vikarier heller, säger Sven Holmqvist.

Lärarbrist i Norrbotten

Ihopslagna klasser

Varje klass har numera två lärare – en behörig klasslärare och en obehörig resurslärare.

– Istället för att göra två små undervisningsgrupper så väljer vi att ha två pedagoger i varje klass för att säkerställa att alla elever har en behörig lärare, säger rektor Caisa Isaksson.

Josefin Eriksson är än så länge obehörig lärare men har tidigare haft ett klassläraransvar. Att hon numera ”bara” är en resurs i klassrummet tycker hon när bra:

– Jag hade klassläraransvar förra höstterminen och det var ganska tufft. Man har inte utbildningen och det pedagogiska att falla tillbaka på.

Satsning på lärare

Jokkmokks kommun satsar också mer långsiktigt på att få flerutbildade lärare. Många har sökt det nya stipendium på 3000 kronor i månaden som kommunen inrättat för att uppmuntra Jokkmokksbor att utbilda sig till lärare. En som fått det stipendiet är Josefin Eriksson – som i höst börjar studera till lärare på distans

– Att jag fått möjligheten att kunna jobba 50 procent och samtidigt läsa på distans och få ett stipendium gör det enklare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Norrbotten

Mer i ämnet