Journaler stulna på sjukhus

Publicerad

En stöld av journalhandlingar har uppdagats på Piteå älvdals sjukhus.

Det var under måndagen som någon stal ett brev ur ett fack för utgående post på sjukhuset. Brevet innehöll journalhandlingar som skulle skickas till ett annat sjukhus.

Det hela upptäcktes när personal hittade brevet öppnat i ett rum på sjukhuset. Kvar i brevet fanns en journalhandling, men två saknas fortfarande. Läkare har identifierat vilka patienter det rör sig om.

– När stölden upptäcktes vidtog kliniken omedelbart åtgärder och postrummet i fråga är numera alltid låst. Den berörda kliniken ska även göra en utredning av det som hänt och se över hur vi kan förhindra att det sker fler gånger. Det är synnerligen olyckligt att något sådant här sker med tanke på hur viktig patienternas integritet är, säger Ulf Bergman som är säkerhetssamordnare för Piteå älvdals sjukhus, i ett pressmeddelande.

Alla avdelningar på sjukhuset har nu uppmanats att se över sina rutiner kring posthantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.