Kaj Linna dömdes 2005 till livstids fängelse. Bilden till vänster är tagen i samband med rättegången i Luleå. Foto: TT

Kaj Linna kan snart bli fri – efter 13 år

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon väntas åklagarens besked när det gäller den livstidsdömde Kaj Linna. Om åklagaren väljer att lägga ner åtalet kan Linna släppas fri – efter 13 år i fängelse.

I april 2004 misshandlas två bröder vid sin gård i Kalamark några mil utanför Piteå. Den ena brodern får så svåra skador att han avlider, den andre blir allvarligt skadad. 

Kort efter mordet grips Kaj Linna som senare, mot sitt nekande, döms till livstids fängelse. Han döms trots att det inte finns någon teknisk bevisning – inga fingeravtryck, och inga DNA-spår. Det finns heller inga vittnen till händelsen.

Kalamarksmordet

LÄS MER: Kalamarksmordet – detta har hänt

Han döms framförallt utifrån en vittnesuppgift från en man som känner Linna och som berättar för polisen att Linna vid ett tillfälle pratat om att råna bröderna i Kalamark. 

”Han ändrade sin berättelse”

Jan Olsson, tidigare chef för polisens gärningsmannaprofilgrupp, är en av flera som granskat fallet på uppdrag av Linnas advokat. Under utredningen kom han i kontakt med mannen som pekat ut Linna.

– Han ringde mig och sa att Linna ”inte var rätt dömd”. Han ändrade sin berättelse mot vad han sagt i domstolen.

Huvudvittnets ändrade uppgifter är en tungt vägande orsak till att Kaj Linna i slutet av förra året beviljades resning i Högsta domstolen.

LÄS MER: ”Linna var inte rätt dömd”

 Åklagaren har nu tre alternativ: han kan välja att gå vidare med Linna som misstänkt, fortsätta att utreda fallet förutsättningslöst – eller så kan han besluta att lägga ner åtalet. Då blir Kaj Linna fri efter 13 år i fängelse. 

Kände sig motarbetad av personalen

Flera bedömare anser att chansen är hög att Linna går fri. Kriminologiprofessor Leif GW Persson har konstaterat stora brister i den första polisutredningen och är övertygad om att Kaj Linna kommer att frias.

– Han kan få ett skadestånd på mellan 15 och 20 miljoner kronor, har Leif GW Persson sagt i Veckans Brott.

LÄS MER: Kaj Linna: ”Jag har suttit inne halva mina barns liv”

Men hur har det kunna gå så fel? En av orsakerna som pekas ut är konflikter inom den grupp poliser som ledde utredningen 2004. Ivan Wikström, som då var utredningsledare, menar att han blev motarbetad av sin egen personal – något som påverkade utredningen.

– Det var ingen bra stämning i gruppen. Jag fick ingen avrapportering och när de fick order av mig att göra saker var jag hela tiden tvungen att kolla att det blev gjort, säger Ivan Wiklund som också berättar att under vissa förhör fördes inte ens några protokoll. 

Paralleller till annat mord

I den lilla byn Kalamark finns sedan länge en oro efter mordet. Många har satt upp vägbommar vid infarten till sina gårdar.  

– Det var en liten idyllisk by, men hela tillvaron vändes uppochner. Tryggheten försvann, säger Gunnel Ekman, reporter på Piteå-tidningen som följt fallet. 

Men om Kaj Linna är oskyldig, vem är då mördaren som gått lös i 13 år? 

LÄS MER: Så ser bevisningen ut i Kaj Linnafallet

Jan Olsson ser paralleller mellan mordet i Kalamark och det uppmärksammade dubbelmordet i Långared utanför Alingsås 2011. Då hittades ett äldre par brutalt rånmördade på sin gård på landsbygden, två personer dömdes för mordet på kvinnan men friades från mordet på mannen.

”Väldigt viktigt att fortsätta”

Jan Olsson menar att mördarnas tillvägagångssättet i Långared nästan är identiskt med mordet i Kalamark.

– I båda fallen handlade det om övervåld – att slå någon i huvudet ett tiotal gånger tills människan dör. Sedan har man tejpat liket omsorgsfullt varv på varv.

Det finns också andra potentiella spår. Om Kaj Linna frias kan en ny förundersökning inledas och jakten på den riktige mördaren börja. 

– Det är väldigt viktigt att fortsätta utredningen med full kraft och hitta den skyldige, säger Jan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet