Kalamarksmordet är ett av de mordfall i Norrbotten som inte har klarats upp. Foto: SVT/SVT Design

Kalamarksfallet: Huvudvittnet får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade huvudvittnet i Kalamarksmordet, som var den som pekade ut Kaj Linna som mördare, hade krävt 25.000 kronor i skadestånd för att själv ha suttit frihetsberövad misstänkt för inblandning. Justitiekanslern ger visserligen mannen rätt till ersättning men han får nöja sig med 7.500 kronor.

Huvudvittnets historia fällde Kaj Linna för det brutala rånmordet i Kalamark 2004. Men när Kaj Linna beviljades resning och förundersökningen öppnades upp på nytt kom åklagare Jens Göransson att rikta misstankar mot huvudvittnet själv. Den 19 april i år anhölls han på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt rån. Åklagaren begärde 44-åringen häktad men rätten valde att försätta honom på fri fot.

Frihetskränkning

I två dagar satt han anhållen och det är för den tiden han ansökt om skadestånd. Han har bland annat framfört att händelsen uppmärksammades stort i media och att han tagit skada av händelsen. Huvudvittnet krävde 25.000 kronor i skadestånd av staten för frihetskränkning men får alltså nöja sig med 7.500 kronor enligt Justitiekanslerns beslut.

Kalamarksmordet

I juni frikändes Kaj Linna och släpptes på fri fot efter tretton år i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet