Ägg räddar harren från utrotning

Uppdaterad
Publicerad

Harren har idag helt försvunnit från delar av Finlands kust men i Norrbotten finns den fortfarande kvar. Och just nu kläcks äggen som kan rädda harren från utrotning.

Nu försöker länsstyrelsen i Norrbotten kartlägga var harren leker i skärgården så att man i framtiden kan skydda platserna bättre i framtiden. De fiskägg som hämtades in för en och en halv vecka sedan har nu kläckts och när fiskarna blir lite större kan man med säkerhet avgöra om det var harrägg som hittats. Genom att dokumentera hur lekplatserna kan länsstyrelsen skydda dessa platser bättre i framtiden.

– När många tänker på harr så tänker man på älvar och kanske på fjällområdet. Men harren som fiskart finns ju också här ute i skärgården och de lever där ute hela sitt liv. Tidigare har vi inte kunnat dokumentera i detalj vilka bottnar de använder när de leker, faktorer som kan vara viktiga att veta i förvaltningen, det säger Andreas Broman som är biolog vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Harren är idag helt försvunnen från delar av Finlands kust men i Norrbotten finns de fortfarande kvar. Fisken lever både i älvar och i fjällsjöar och är populär bland sportfiskare

Hur ser det perfekta lekområdet ut för harren?

– I det här området som vi har lyckats dokumentera så är det grunt, exponerat för vågor och vind och en botten med sand, grus och sten, säger Andreas Broman.

Fiskeregler för harr i Norrbotten

– Endast harr över minimimått på 35 cm får behållas.

– Harren är fredad under lektid från den 15 april t.o.m. den 31 maj i samtliga ovanstående älvar och biflöden.

Källa: länsstyrelssen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.