Kiruna IF:s hockeylag, i sina regnbågsfärgade tröjor, går i tåget när Stockholm Pride 2014 avslutas på lördagen med Skandinaviens största Prideparad. Foto: TT

Kiruna IF i Stockholms Prideparad

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna IF påbörjade i juni processen att bli den första hbtq-certifierade idrottsklubben i landet och i dag går de i Prideparaden i Stockholm med cirka 30 medlemmar.

– Det är en del av vårt ställningstagande, att hbtq-personer inte ska bli undanskuffade, hånade och häcklade, säger Johan Köhler, ordförande för föreningen.

Enligt honom har lagets regnbågsfärgade matchtröjor väckt en hel del uppståndelse men mest rönt positiv kritik.

– Självklart finns det näthatare som tycker att vi är primadonnor men vi har inte fått några hot, säger han.

Han anser att idrotten har ett stort ansvar gällande hbtq-personers rättigheter.

– Vi är alla anslutna till Riksidrottsförbundet och de har bestämmelser kring diskriminering och det måste vi leva upp till, säger han.

Flera representanter från Norrbotten

Tornedalen pride, gruppen som bildades i Pajala och genomförde Tornedalens första och nordligaste pride parad tidigare i sommar, går också i Pridetåget.

Där går också Sameföreningen tillsammans med Ung minoritet, som samlar de nationella minoriteternas ungdomsförbund. Med i det sällskapet är också Queering Sápmi, ett projekt som har jobbat med att lyfta samiska HBTQ-personers berättelser under flera år.

Fakta: Prideparaden

Startskottet för Stockholm Pride Parad som är Skandinaviens största i sitt slag med 60 000 deltagare,  går klockan 13.

Kiruna IF har startnummer 55 av totalt 153.

De kommer tåga från Mariatorget, över Slussen, Skeppsbron, Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan, Sergels torg, Sveavägen, Kungsgatan, Stureplan, Sturegatan, för att komma i mål vid Östermalms IP/Pride Park.

Paraden beräknas ta ca 3 timmar.

Källa: Stockholm Pride.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.