Polisens ”avspärrning” utanför huset där pulverbrevet hittades. Foto: SVT/Teuvo Palomäki

Kirunas postterminal avspärrad efter pulverlarm

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas postterminal har fått in ett mystiskt brev med okänt pulver.

Ett mystiskt brev med okänt pulver kom i måndagsmorse in till polisens posthanteringsservice i Kiruna. Brevet var postat till Rikspolisstyrelsen.

– Vi gör just nu en bedömning om vi ska betrakta det som skarpt eller som oseriöst. Om en halvtimme vet vi mer, säger Tomas Schäufele, vakthavande befäl vid Norrbotten. Klockan var då 10.45.

Vakthavande befäl understryker dock att man vidtagit nödvändiga återgärder: som att sänka ventilationen, spärra av området inne i huset och omhändertagit de personer som var med vid öppnandet. Personerna är även sanerade av räddningstjänsten.

– Ingen ur personalen har kommit till skada, säger Tomas Schäufele, vakthavande befäl.

Ofarligt pulver

Strax innan lunchtid kom beskedet om att polisen gjort en bedömning om att pulvret är ofarligt.

– Vi har gjort den bedömningen utan att exakt konstatera vad det är för slags pulver, men det är olika omständigheter kring detta som gör att vi gjort den bedömningen, säger Maria Jakobsson, kommunikatör inom polisen i Norrbotten.

En anmälan om olaga hot är upprättad och en förundersökning är inledd. Det finns också ett namn på en misstänkt person. Enligt TT stod ett namn på brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.