Klimatstafetten springer vidare

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10.12 passerade klimatstafetten Run for your life centrala Luleå. Stafettstenen togs över av Naturskyddsföreningens nya ordförande Isabella Katsimenis.

Dygnet runt springer personer i ett lopp för att belysa allvaret i klimatfrågan. Senare ikväll springer de ut ur länet, vidare mot slutdestinationen Paris. Klimatloppet började i måndags i Kiruna.

– Tusen personer bär med sig sin berättelse till Paris för att sätta ner foten till världens ledare och säga att nu måste ni agera. Klimatet är idag så angeläget, vi måste handla. Vi kan inte stå och se på hur hela planeten egentligen skriker efter att någonting måste göras. Tittar du idag på ekosystemet så finns det varningssignaler som går på högsta volym överallt runt omkring oss, säger Isabella Katsimenis.

Klimatstafett Kiruna-Paris

”Det måste ske nu”

Luleå har en grå slöja över sig, molntäcket ligger tungt och det regnar lite lätt. Jag frågar några på stan vad de tänker om miljöfrågan?

– Det är väl ganska uppenbart bara man tittar upp. Jag menar, vart är snön? Det känns väldigt angeläget för oss, för det är så uppenbart. Det känns det här med klimatförändringarna, säger Robin Öhman.

– Ja, det är ju precis som han säger och jag skulle säga att vi är ju ganska insatta måste man säga, vi har läst miljö och hälsoskydd, så vi har ju någorlunda koll på att så här ska det inte vara, säger Jonas Svensson.

– Det hjälper ju inte bara att tänka att det måste hända något, vi måste ju verkligen ta tag i det också. Det kan ju vara svårt, så klart, men det måste ske nu. Det är ingenting som kan vänta längre, så det är högst aktuellt, säger Jessica Lorentzson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatstafett Kiruna-Paris

Mer i ämnet