Katinka Sundqvist Apelqvist (V), ordförande i socialnämnden i Gällivare kommun säger att man tagit åt sig av IVO:s kritik. Foto: SVT

Kommunen: ”Inte skötts exemplariskt”

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun får kritik efter förändringarna på boendet Bergsgläntan där de äldre sedan en tid tillbaka tvingas köpa egen mat och värma den på sitt rum.

Det är efter en anmälan av anhöriga till boende på Bergsgläntan som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu riktar kritik mot hur förändringen genomförts.

IVO skriver att det ”har blivit en väsentlig förändring för den enskilde. Förändringen gäller främst måltider och social gemenskap…Det förefaller som att beslutet ändrats till den enskildes nackdel.”

– Det har inte skötts riktigt exemplariskt om jag säger så. Man har kommit med skriftlig information till brukarna och till en viss mån till anhöriga. Hade vi gjort förändringarna idag så skulle vi ha kallat till träff med alla som är inblandade för att ha en dialog med dem och förklarat förändringarna, säger Katinka Sundqvist Apelqvist (V), ordförande i socialnämnden i Gällivare kommun.

IVO kritiserar även socialnämnden för brister i den sociala dokumentationen för den enskilde.

– Det är en allvarlig kritik och den har vi tagit till oss, säger socialnämndens ordförande i Gällivare, Katinka Sundqvist Apelqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.