Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Bergström, jurist på Upphandlingsmyndigheten, berättar vilka arbetsrättsliga villkor som en kommun, eller myndighet, kan ställa på ett företag. Foto: Teuvo Palomäki/Jimmy Bäckström/SVT

Konflikten i Kiruna – jurist reder ut vad kommunen kan kräva vid en upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Upphandlingsmyndigheten kan inte kommuner kräva kollektivavtal  när de till exempel anlitar ett byggbolag. Däremot kan kommuner ställa andra krav.

Än så länge har inte frågan om krav på kollektivavtal prövats i domstol men Joel Bergström, jurist på Upphandlingsenheten, säger:

– Som rättsläget är nu så har vi gjort bedömningen att det inte är förenligt med upphandlingslagstiftningen att ställa krav på kollektivavtal.

Joel Bergström konstaterar vidare att det inte hindrar en kommun att skriva egna upphandlingsdokument med krav på till exempel lön, semester och försäkringar.

I klippet berättar juristen Joel Bergström om reglerna vid upphandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.