Kommunen skrev aldrig att han dog

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten för de boende på Gullvivans korttidsboende i Älvsbyn kommer att granskas av IVO. Skälet är den grova misshandeln av 81-åriga Rudolf Sundman som orsakade hans död.

Idag kom Inspektionen för vård och omsorg (IVO) med sin bedömning efter att ha granskat händelsen som ledde fram till 81-åriga Rudolf Sundman död. De skriver att händelsen var så allvarlig att IVO kommer att göra en egen granskning ”för att granska de enskildas trygghet och säkerhet nattetid vid det särskilda boendet Nyberga.”

Skrev aldrig att han avled

Inspektionen grundar sin bedömning av det som har hänt på lex Sarah-anmälan som kommunen är tvungen att skicka in. Ingenstans i de pappren står det att Rudolf Sundman avled av sina skador något som inspektionen också noterar.

Misshandel på äldreboende i Älvsbyn

Misshandeln skedde på natten

Det var natten den 25 september som en dement man misshandlade Rudolf Sundman så svårt att han senare avled. Mannen delade rum med Rudolf och hade inte visat några tecken på att vara aggressiv. När misshandeln skedde fanns ingen personal på boendet utan de kom först när den dementa mannen öppnade dörren till lägenheten och ett larm gick.

Lokaler och bemanning ses över

Kommunen har själv tagit upp de delade rummen som en av bristerna som möjliggjorde misshandeln. Dessutom har bemanningen tillfälligt utökats. Kommunen kommer nu att se över både lokaler och bemanning på boendet. Den dementa mannen har nu flyttats till ett eget rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på äldreboende i Älvsbyn

Mer i ämnet