”Kommuner ska leva upp till lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många utmaningar med minoritetsspråken och det är därför viktigt med en översyn, säger kulturministern.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke förklarar varför det inte blev något av de utlovade pengarna:

Översyn ska göras

– Det finns många utmaningar när det gäller de nationella minoritetsspråken, just därför är det så viktigt att vi gör en översyn så att vi har ett gott underlag när vi utvecklar den nationella minoritetspolitiken.

Minoritetsspråk

Hur ska kommunerna agera nu när ni inte ger pengar till merkostnader om man vill låta barn och gamla få vård och service på minoritetsspråken?

– De Svenska förvaltningskommunerna dom ska leva upp till det som lagen säger, och det ska de fortsatt göra, därför är det också viktigt att vi samtidigt som kommunerna ska fortsätta göra sitt uppdrag på allra bästa sätt gör en översyn.

Inkommit kritik

– Under året har det kommit väldigt tydlig kritik från de olika nationella minoriteterna att det ser väldigt olika ut i de olika förvaltningskommunerna, och det är inte okej, det måste förbättras.

– Det finns många utmaningar och mycket som kan förbättras och utvecklas när det gäller den nationella minoritetspolitiken, och jag ser fram emot att under mandatperioden göra just detta, avslutar Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minoritetsspråk

Mer i ämnet