Krematoriet går inte att använda

Uppdaterad
Publicerad

För nästan två år sedan var det nya krematoriet i Gällivare färdigt – nu visar det sig att den inte går att använda.

För två år sedan gick miljötillståndet ut på grund av otillräcklig rening av rökgasutsläpp i gamla krematoriet.

Då beslutade kyrkofullmäktige i Gällivare/Malmberget att bygga en ny modern rökreningsanläggning och en ny förbränningsugn.

Den nya anläggningen har kostat 12 miljoner kronor.

Krematoriets chef Helena Lillbro visar upp bristerna som gör att verksamheten står still. Foto: SVT

Ett och ett halvt år efter planerad invigning kan krematoriet inte användas på grund av att både upphandling och utförande har stora brister.

Man byggde bland annat byggnaden först och sedan beställde man den invändiga utrustningen som inte rymdes. Och enligt brandingenjören ska varje rum vara en egen brandcell, men det finns stora hål i väggarna och vanliga trä dörrar. Se Helena Lillbro visa upp bristerna i inslaget ovan.

Dålig arbetsmiljö

Även utrymningsvägarna är svåra att nå. Brännugnen har bristande arbetsmiljö för de anställda med hög ljudvolym och arbetsställning.

Det är fastighets och–kyrkorådsnämnden som har tagit de lesta besluten.

Men formellt är det den politiska församlingen kyrkofullmäktige i Gällivare och Malmbergets pastorat som är ytterst ansvarig och kan anses vara beställare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.