Kritiserat asylboende rivs och nytt byggs

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2012 visade Nordnytt under vilka dåliga förhållanden asylsökanden på Andra sidan i Gällivare bodde. Men nu rivs det hårt kritiserade asylboendet och ett nytt asylboende har börjat byggas.

-Stugorna idag är väldigt undermåliga det har vi konstaterat under en längre tid. I en dialog med fastighetsägaren har vi beslutat att det måste byggas nytt säger Helene Ek ställföreträdande enhetschef Migrationsverket Kiruna.

Idag bor det 50 asylsökande i de gamla stugorna.  När bygget är klart till sommaren kommer det att finnas plats för 120 asylsökanden i det nya vandrarhemmet som nu byggs i Gällivare

-Christer Lampinen på AC Invest som äger vandrarhemmet säger att företaget bygger sex nya hus. Han säger också att Migrationsverket kommer att hyra alla husen när de står klara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet