Nannie Fredrikson och kungen vid invigningen i Abisko. Foto: Teuvo Palomäki

Kungen invigde fjällstuga i Abisko

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom Hans Majestät Konungen till Abisko i Lappland för att inviga Abiskojaure fjällstuga som ligger 14 km in på Kungsleden.

När kungen fyllde 70 år fick han ett gåvobevis på ett fadderskap inom initiativet ”Stötta Kungsleden”.

Gåvan från alla länstyrelser i landet är på 250.000 kronor och Svenska turistföreningen bidrar med motsvarande summa i form av arbetsinsatser.

”Jätteskojigt”

Gåvan är till för att tillgänglighetsanpassa Abiskojaure fjällstuga för personer med funktionsnedsättningar – och i dag var det invigning.

– Jag tycker det är jätteskojigt. Jag vill tacka turistföreningen och länstyrelserna för att de har gjort det möjligt att renovera och anpassa anläggningen till funktionshindrade som ger dem möjlighet att komma till den här fantastiska naturen.

Hon har testat stugan

Och en som har besökt stugan i helgen är Nannie Fredrikson, tillsammans med tre kompisar som sitter i rullstol, för att testat hur stugan fungerar.

– Det mesta fungerar väldigt bra, det är helt fantastiskt gjort till exempel med ramper att ta sig fram på och handikappanpassad toalett, säger hon.

Nanni Fredriksson skadade ryggen som fjällguide och nu hjälper hon till att göra fjällen mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar.

– Jag är ganska paff, för det här är verkligen det som jag hade drömt om.

Stugan är STF:s första handikappanpassade fjällstuga och troligtvis Sveriges första i väglöst land, enligt Fredrikson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.