82-åring knockade rånare

Uppdaterad
Publicerad

Rånaren utdelade tre slag med ett påkliknande föremål mot 82-årige Kurt-Erik Strand som fick nog. Men för Kurt-Erik räckte det med ett enda slag för att knocka rånaren. Nu berättar han för SVT Nyheter om dramat. – Jag fattade att jag var tvungen att börja försvara mig.

I Lassbyn utanför Boden, bara några kilometer från den plats där ett misstänkt mord skedde under onsdagen, bor Kurt-Erik Strand. För två veckor sedan hade han precis kommit hem från en konsert i kyrkan i Gunnarsbyn när en bil med två personer körde upp på hans gård. En av killarna klev ur bilen och i ena handen bar han på något som liknade en påk.

– Jag gick fram emot honom och jag trodde han sa att han var från Råneå men det var ett rån, berättar Kurt-Erik Strand.

äldrebrott i norrbotten

Därefter började rånaren slå Kurt-Erik Strand med påken.

– Först fick jag upp armen och träffades där. Sedan slog han mig i axeln och det gjorde ont så in i helvete. Sedan sparkade han mig på höften och då fattade jag att jag måste börja försvara mig.

– Jag fick in en smäll mitt på hakan så killen flög bakåt. Du vet, han låg bara där och tittade upp i himlen utan att röra sig och jag tänkte ”Slog jag ihjäl stackaren”?

”Ni har tio sekunder på er”

Kurt-Erik Strand gick fram till rånarnas bil där föraren satt kvar.

– Han hade som en gulaktig peruk på sig och jag sa åt honom att kliver han ur så händer samma sak med honom.

Sedan lyfte han upp killen som fortfarande låg kvar på backen och stirrade.

– Jag vet inte var jag fick mina krafter ifrån men jag tog honom i armen och benet och kastade in honom i bilen. Och jag slängde in pinnen också, för jag ville bli av med allt på en gång. Sedan sa jag ”Ni har tio sekunder på er att försvinna”.

Känner sig inte trygg

Kurt-Erik Strand är 82 år och uppenbarligen i god form. Men det hjälper inte mot känslan av otrygghet som nu börjat krypa inpå honom.

– Jag har tränat hela livet men nu är jag inte trygg i mitt eget hem. Det minsta det knäpper till så är jag på helspänn.

Han har nu satt upp en vägbom in till huset och ställt ett basebollträ i hallen för att kunna försvara sig i framtiden.

– Ja, jag sa åt polisen att jag tänker inte ge mig.

Ingen är ännu gripen för rånförsöket mot Kurt-Erik Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äldrebrott i norrbotten

Mer i ämnet