Kvinna jagade tjuv som döms för rån

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan jagade efter tjuven som just gjort inbrott i hennes lägenhet. Efter dramatik kunde den 21-årige mannen gripas. Idag fick han en fängelsedom på ett år och två månader.

Det var i oktober som kvinnan lämnade sin lägenhet i centrala Luleå för att gå på fest. När hon gått en bit kom hon på att hon glömt sin handväska och när hon fem minuter senare var tillbaka till bostaden upptäckte hon att någon brutit sig in och att en ruta var sönderslagen.

Kvinnan kunde se att det var någon i hennes bostad och ringde till polisen. När hon skrek till tjuven så sprang han iväg. Kvinnan tog genast upp jakten efter mannen och hon träffade på en man som också tog upp jakten tillsammans med henne.

Hotade med pistol

De hittade tjuven bakom en grusgrop och han hotade med att skjuta dem. Han rörde vid sina kläder och sa sig ha en pistol där. Kvinnan och hennes följeslagare stannade upp och mannen sprang vidare och kunde tio minuter efter händelsen gripas av polis vid Statoilmacken inne i centrum.

Mannen ska ha kommit över smycken som kvinnan ägde.

Luleå tingsrätt dömer mannen för rån då det uppstod en hotfull konfrontation mellan honom och kvinnan. Mannen, som förnekar brott, har tidigare avtjänat straff för rån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.