Agnes Emborg i sin nya hemstad

Kvinnoflytt från Luleå utreds

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie ska förklara varför tjejer flyr Luleå.

Utflyttningen av unga kvinnor i Luleå påverkar kommunens planer på tillväxt så nu har kommunen beställt en studie som ska undersöka varför kvinnorna flyr länet.

Lyft problemet

Miljöpartiets gruppledare i Luleå har lyft problemet med utflyttningen flera gånger. Bland annat har han påvisat att det går fem män på fyra kvinnor i åldern 25-34 år.

-Det är ju viktigt för Luleås attraktivitet, för att vi ska kunna göra investeringar och erbjuda en bra service till medborgarna. Då måste vi växa, eller åtminstone behålla den befolkning vi har, säger Maria Bergman på tillväxtkontoret till P4 Norrbotten.

Utflyttad

21-åriga Agnes Emborg övergav Luleå i Januari 2015 för att studera juridik i Uppsala.

Och som det ser ut nu finns inga planer på att återvända.

– Som jag ser det nu så har jag flyttat för gott. Luleå har liksom inte så mycket i pluggväg att erbjuda förutom om man vill bli ingenjör och sånt där och det är inget för mig. Kommunen borde titta mer på typiska utbildningar och jobb som tilltalar just tjejer, säger Agnes Emborg.

Vad skulle krävas av kommunen för att du skall flytta tillbaks?

– Jag skulle kunna överväga det efter jag studerat klart om jag blev erbjuden något extra intressant jobb men det räcker absolut inte med något medelmåttigt arbete för det kan jag lika gärna hitta söderut och då få allt det andra som en storstad erbjuder på fritiden, säger Agnes Emborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.