Kylan är inget problem – Olle har hö i handskarna

Uppdaterad
Publicerad

I Nikkaluokta har man slagit nytt köldrekord för säsongen. Men för boende Olle Sarri är kylan inget problem. Hö i handskarna är hans bästa knep för att hålla värmen när graderna kryper neråt.

Observera: artikeln publicerades 5 januari 2017.

I natt uppmättes ett nytt köldrekord i Nikkaluokta: 41,3 minusgrader.

Vid samma tid förra året, 2016, när termometern visade 41,6 minus skickade SVT Norrbotten ett team till Nikkaluokta. Reportrarna utrustade sig med dubbla raggsockar för att klara den extrema kylan.

Men det blev ändå problem, när mikrofonsladden gick av lagom till sändning.

Har hö i handsken

Alla var dock inte lika överraskade. 42 minus är ”normalkyla”, enligt bofaste Olle Sarri.

– Vi har gott om björkved. Vi värmer oss först ute med att klyva den och sen värmer vi oss inomhus med den i vedspisar och kaminer.

Mössa och skor i renskinn är framgångsreceptet – och skohö i ”specialhandskarna”. Men det allra viktigaste är att man är varm om fötterna, säger Olle Sarri.

Det kallaste han varit med om är -50, det var 1965 vid Kebnekaises fjällstation. Han har fortfarande samma kängor.

– Är du fel klädd och börjar frysa om fötterna går det fort utför. I de skor jag har nu, renskinn med skohö, klarar jag mig under minus 40.

”Det sitter i ryggmärgen”

Man klarar att leva i extrem kyla hur länge som helst, säger Olle Sarri. Själv har han aldrig förfrusit sig.

– Det är inga problem. Jag ser inte problemet.

Men det är ju svinkallt? Frågar SVT:s reporter Thommy Johansson.

– Vi är födda för det här, den här moderniseringen med skotrar fanns inte att färdas med så vi fick åka skidor och på somrarna fick man gå, så man hade kondition. Jag tror att det är det som sitter i ryggmärgen.

Se klippet med Olle Sarri här ovanför!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.