Från sydligaste orten Sveg till Karesuando i norr är det drygt 900 km. Foto: SVT Design

Landshövdingar skeptiska till storregion

Publicerad

Enligt en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle anser Sveriges alla landshövdingar att planerna på den nya regionreformen behöver mer tid, och att statens roll och uppdrag bör bli tydligare.

Den så kallade Indelningskommittén har föreslagit att 21 län och regioner ska reduceras till sex stycken inom de närmaste åren.

I ett första steg föreslås att skapa tre storlän. Dessa län kan gå samman till ett redan 2018 och till ett landsting 2019. Detta betyder alltså att Norrbotten kan gå i hop med Västerbotten, Jämtland och Västernorrland om bara två år.

Storregion

Starkt engagemang

Sveriges alla 21 landshövdingar skriver i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle, som publicerats i dag, att frågan borde belysas mer. Landshövdingarna ställer sig frågan hur staten ska organiseras i ny regional geografi? ”I debatten hörs i dag ett starkt engagemang för frågan om hur man kan stärka och utveckla det regionala självstyret. Tyvärr är engagemanget inte lika stort när det gäller frågan om hur ett starkare regionalt självstyre bör balanseras mot värdet av statlig närvaro, nationell likvärdighet och ett effektivt genomslag för nationella politiska beslut för en god samhällsutveckling i hela landet.” skriver de i debattartikeln.

Landshövdingarna skriver också att man är orolig att Indelningskommittén delbetänkande saknar förslag om hur en ny statlig, regional förvaltning i praktiken ska fungera. Därför är landshövdingarna oroliga för att processen går för fort fram då en sammanslagning av nya storlän kan ske redan 2018.

Stora underskott

Norrbottens landshövding har tidigare uttryckt sin kritik angående bildandet av en storregion till SVT Norrbotten.

– Vi har ju fyra landsting som har ungefär lika stort problem och några har värre. Underskott som man kämpar med. Då blir den här storregionen tror att den löser problemet. Men man får ju inga mer pengar, utan det är samma pengar i potten, sa Sven-Erik Österberg, landshövding till SVT i januari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet