Foto: SVT

Landshövdingen sågar landsbygdsförslag

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs kraftfulla åtgärder för att vända den negativa trenden på landsbygden. Det menar landshövding Sven-Erik Österberg. Landsbygdskommitténs förslag räcker inte.

Enligt landshövding Sven-Erik Österberg så ställer sig länsstyrelsen frågande till de 75 förslag som landsbygdskommittén presenterat för att vända den negativa trenden i länets landsbygdskommuner.

Läs mer: Så ska landsbygden räddas

– I slutbetänkandet föreslås ett stort antal skilda åtgärder. De kan alla bidra till att bromsa utvecklingen, men för att vända på utvecklingstrenden över tid behövs det fler och kraftulla åtgärdspaket, säger Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande.

Läs mer: Här försvinner glesbygdens service

Han efterlyser mer genomgripande åtgärder. Dessutom ifrågasätter han förslaget om att införa så kallade landsbygdsdelegationer som ska samordna landsbygdspolitiken. Istället vill han att länsstyrelsen ska få uppdraget.

– Vi välkomnar kommittén förslag om landsbygdsdelegationer, men att inrätta ytterligare en myndighet innebär i sig en ökad uppdelning, säger han.

Länsstyrelsen avstyrker också kommitténs förslag om att Jordbruksverket ska få ansvar för landsbygdsutvecklingen på ett nationellt plan. Istället bör det enligt Sven-Erik Österberg ligga på Näringsdepartementet. Ytterligare kritik är att förslaget i stora delar saknar miljökonsekvensbeskrivningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.