Landstinget kritiseras för vård i Haparanda

Publicerad

Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) riktar allvarlig kritik mot vården vid Haparanda Hälsocentral.

Det är den medicinskt ansvariga läkaren och chefen som själva tidigare gjort en anmälan till IVO. De menade att bristen på läkare i Haparanda gjorde att de inte längre kunde garantera någon patientsäkerhet.

Inspektionen för Vård och Omsorg slår nu alltså fast att det inte är acceptabelt att kroniskt sjuka patienter blir lidande av läkarbristen. Myndigheten som kontrollerar vården i Sverige skriver i sitt beslut att det är särskilt allvarligt att patienter med njurskador, hjärtsvikt samt akutsjuka inte får den vård de har rätt till.

Patientsäkerheten i Haparanda

I sin egen anmälan har Haparanda Hälsocentral påpekat konsekvenserna för diabetessjuka patienter som inte varit på läkarbesök på fem år och inte heller besökt diabetessköterska på flera år.

IVO riktar sin kritik mot Norrbottens läns landsting som ansvarar för patientsäkerheten i Haparanda området.

Haparanda Hälsocentral har åtta läkartjänster. Bara 2,8 tjänster har varit bemannade det senaste året. Det har varit svårt att rekrytera stafettläkare.

Även Patientnämnden har uppmärksammat vårdsituationen i Haparanda. Patientnämnden har upptäckt att antalet anmälningar om brister i vården ökat anmärkningsvärt de senaste åren just i Haparanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Patientsäkerheten i Haparanda

Mer i ämnet