Långa köer till sterilisering i landet

Publicerad

Under lång tid tvingades landstinget i Norrbotten att neka män sterilisering i brist på resurser. Men nu är det möjligt att få göra ingreppet igen.

– Vi fick hjälp av Gällivare och Piteå att ta emot patienter och sen fick vi igång verksamheten igen, säger Roger Brännström, sektionschef urologen, vid Sunderby sjukhus.

Landstinget är skyldig att erbjuda män sterilisering enligt steriliseringslagen. Men under de närmare tre års tid bröt man mot lagen då landstinget nekade norrbottniska män ingreppet. De var istället tvungna att åka ända till Finland, där närmsta klinik som utförde ingreppet låg.

Detta eftersom att resursbristen vid Sunderby sjukhus gjorde att man måste prioritera mer akut sjukvård kring cancer och vattenkastningsbesvär.

Vill se fler aktörer

Men sedan en tid tillbaka går det alltså att sterilisera sig i länet igen. Fast väntetiden är fortfarande lång och det kan dröja uppemot ett halvår innan man får en tid.

– Jag önskar ju att vi blev fler utbildade urologer inom landstinget men också att det fanns fler aktörer på den privata marknaden som kunde avlasta oss, säger Roger Brännström

Mellan 40 och 50 män per år steriliseras av landstinget i norrbotten.

– Ofta är det kvinnorna som driver på sina män att sterilisera sig och det är kanske inte så konstigt eftersom ingrepet är betydligt mer komplicerat att göra på en kvinna. Och få i parrelationer tyckert att kondom är lösningen på det hela och kvinnan vill kanske inte äta p-piller. Men jag märker att få män tar egna initiativ till att låta sig opereras sig i den där regionen, säger Roger Brännström.

Men trots den långa väntetiden för att få sterilisera sig så händer det varje år att män som gjort ingreppet ångrar sig?

– Det kan vara män som separerat och träffat en ny yngre kvinna där frågan om barn blivit aktuell igen, säger Roger Brännström.

Men kan män få tillbaks fortplantningsfunktionen igen efter en sterilisering?

– Det kan gå att ordna om man kommer på det inom ett år eller så. Men om det har gått fem till tio år så kan det bli svårt och därför bör man se ingreppet som definitivt. Dessutom är det inget som landstinget erbjuder, säger Roger Brännström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.