Foto: SVT

Länsstyrelsen avgör ödet för överklagandena till röstlängden

Uppdaterad
Publicerad

Under ett offentligt möte i Luleå prövar Länsstyrelsen 24 överklaganden av den preliminära röstlängden som Sametinget föreslagit. 

För att kunna rösta i valet till Sametinget måste man vara upptagen i sameröstlängden. Sametingets valnämnd beslutar vilka personer som ska upptas i den preliminära röstlängden. Länsstyrelsen prövar sedan eventuella överklaganden av valnämndens beslut vid dagens offentliga sammanträde på Länsstyrelsen i Luleå. 

Bedömning i samtliga fall

Sammanlagt har det kommit in 24 överklaganden till Länsstyrelsen på den preliminära sameröstlängden inför sametingsvalet den 21 maj. Under dagens möte kommer först de som för egen del överklagat att valnämnden inte tagit med dem i röstlängden att hanteras en efter en. 

Sameradion och SVT Sápmi

Sedan kommer Länsstyrelsen gå igenom de som har blivit överklagade av andra och anger om de anser att de uppfyller kriterierna eller inte. Det blir alltså i samtliga 24 fall en sammanvägd bedömning mellan valnämnden och Länsstyrelsen. 

Ekonomisk vinning

Det kom in åtta överklaganden där de som skulle tas med i röstlängden överklagats av andra. Renskötaren Henrik Andersson i Gällivare skogssameby ligger själv bakom sex av dessa. 

Han menar att han överklagat personer som kan ha ekonomisk vinning av att vara med i röstlängden. 

– Blir man samisk turistentreprenör kanske man kan ta mer betalt, sedan är det ju renskötare som tar upp jobb i koncessionssamebyarna som jag bland annat överklagat, säger Henrik Andersson till Sameradion & SVT Sápmi.

I stort har det ju handlat om att far och morföräldrar pratat samiska, ska inte det räcka

– Ja, om det är så ska det ju räcka givetvis. Det är ju kriterierna som finns. 

Men du menar att det inte är så i de här fallen? 

– I de fall som gått igenom är det ju uppenbart att det inte varit så, säger Henrik Andersson. 

I tre fall har de som överklagat fått gehör från valnämnden, som ändra sitt beslut och valt att inte ta med dem på listan. Och idag avgör alltså Länsstyrelsen hur det går med överklagningarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet