Foto: Arkivbild

Elev förbjöds prata samiska på skoltid

Uppdaterad
Publicerad

När Mikael Kuhmunens 14-åriga son pratade samiska med en kompis efter en lektion på Östra skolan i Jokkmokk bad en lärare honom att prata svenska så alla kunde förstå.

– Först tänkte jag att det här är inte sant. Antingen måste läraren ha skojat eller så hittar pojken min på. Det här var sådant som hände på 40 och 50–talet. Inte 2017. Mig veterligen är det inte kriminellt att prata samiska, säger elevens pappa Mikael Kuhmunen.

”Mycket olyckligt”

Det var i slutet av förra veckan som Mikael Kuhmunens 14-åriga son pratade samiska med en kompis efter en lektion. Läraren ska då ha sagt åt pojken att inte prata samiska utan svenska så att alla förstår. Enligt Gunilla Andersson, rektor på Östra skolan i Jokkmokk, är förklaringen bakom händelsen att läraren ville att alla skulle förstå vad som sas.

– Det är en mycket olycklig händelse det som har inträffat. Jag har pratat med eleverna om det är så här det är på Östra skolan och det upplever de inte att det är. Det är den här enskilda händelsen som har blivit mycket olycklig, säger Gunilla Andersson, rektor på Östra skolan.

Hon fortsätter:

– Det hela har inträffat precis vid ett avslut efter en lektion och läraren har då sagt: ”Prata svenska så att alla förstår”.

Gamla barndomskompisar

Men Mikael Kuhmunen tycker att en gång är en gång för mycket.

– Barnen har känt varandra sedan de var små. Att inte de ska få prata samiska under skoltid är fruktansvärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.