Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Larmar om matbrist

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försörjningsberedskap minskar i rask takt och läget skulle snabbt bli akut vid en krissituation, det menar Hushållningssällskapet och kräver nu svar av landsbygdsministern.

Samtidigt som Sveriges arméchef Anders Brännström varnar för att Sverige kan vara i krig om några år och att Sveriges soldater bör ha fokus på att försvara Sverige varnar Hushållningssällskapet för den dåliga försörjningsberedskapen vid en krissituation.

”Aktuell statistik från Jordbruksverket visar att mellan åren 2010 och 2015 försvann exempelvis 83 mjölkgårdar, eller drygt 20 % av mjölkgårdarna i Norr- och Västerbotten. Den takten fortsätter och lär accelerera.”

Matbrist i Norrbotten

Ingen beredskap vid kris

Att försörjningsberedskapen i Sverige inte ens omnämns i regeringens arbete med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi är ”anmärkningsvärt” skriver Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten i en debattartikel, undertecknad av bland andra Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg. Inte heller omnämns försörjningsberedskapen i det uppdrag som försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fått av regeringen, skriver de.

Kräver ministersvar

Nu vänder sig Hushållningssällskapet till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och kräver svar på vem som har det samlade ansvaret för planeringen av livsmedelsförsörjningen och vilken ambitionsnivå regeringen har.

”Inte minst här i Norr- och Västerbotten, ett stort geografiskt område med stora avstånd, finns det all anledning att ställa frågor kring beredskapen för livsmedelsförsörjningen i en krissituation.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matbrist i Norrbotten

Mer i ämnet