Foto: SVT

Läsk fräter sönder barnens tänder

Uppdaterad
Publicerad

Frätskadorna på barns tänder ökar. Orsaken är ett förändrat ätbeteende.

Vi äter oftare och dricker surare drycker. Ett beteende som sakta håller på att försämra tandhälsan bland annat hos våra barn.

–Tänderna får inte den vila de behöver, säger Åsa Hasselblad-Larsson som är specialist inom barn- och ungdomstandvården i Norrbotten. Hon menar att vi har fått mer extrema matvanor med allt ifrån olika dieter till energidrycker och en vana att äta gåendes.

–Vi ser i vårat dagliga arbete hur den här typen av skador har ökat markant de senaste 10-15 åren.

Var tredje 17-åring har frätskador

Enligt en nyligt gjord studie i Sverige har nästan var tredje 17-åring frätskador på sina tänder. Skador som innebär att det gått hål i emaljen som vanligtvis skyddar tänderna. Det i sin tur gör att det är lättare för karies att få fäste.

–Vi har sett barn som förstört sina tänder ganska rejält på bara ett år. Ligger man på och dricker cola så går det ganska fort, säger Åsa Hasselblad-Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.