Foto: TT bild

Lastbilstransporter blir tågtransporter

Uppdaterad
Publicerad

LKAB, SSAB och Scania Ferruform inleder ett nytt samarbete för att förflytta delar av sina godstransporter från väg till järnväg.

De tre bolagen kommer att använda outnyttjad kapacitet på den så kallade Stålpendeln mellan Luleå och Borlänge. Stålpendeln används i dag för att frakta stål från anläggningen i Luleå till Borlänge. Tåget går tre gånger om dagen åt båda hållen åren runt. Men då returtransporterna går tomma vill man utnyttja den biten mer.

– Det är mycket glädjande att vi kan bidra till att minska den totala miljöpåverkan i Sverige genom att flytta lastbilstransporterna till tåg, säger Per Bonemark, inköpsdirektör och ordförande i Näringslivets Transportråd i ett pressmeddelande.

De tre företagen räknar med både färre och kortare lastbilstransporter, vilket i sin tur minskar koldioxidutsläpp och sänker fraktkostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.