Skidåkare struntar i lavinrisken

Uppdaterad
Publicerad

I går klarade sig en person nätt och jämnt livhanken i en lavinolycka i Riksgränsen. Lavinrisken utanför de pistade områdena är fortsatt stor, men människor fortsätter att utsätta sig för stora risker.

Anders Bergwall och hans kollegor i Fjällräddningen har haft en hektisk helg. Lavinolyckan i Riksgränsen utlöste ett stort räddningspådrag där en person levande kunde grävas fram ur snömassorna och det hela slutade lyckligt.

Det har hänt fler incidenter. Bland annat var ett sällskap på skoter nära att hamna under en ännu större lavin i går.

Lavin i Riksgränsen

Att döma av det Nordnytt såg från luften i dag tillsammans med Fjällräddningen råder det extrem lavinfara just nu.

Det har gått laviner på väldigt många olika ställen.

Åker i farliga områden

Vi såg också att folk inte har tagit lärdom av helgens händelser, utan fortsätter att röra sig i de farliga områdena och riskerar att själva utlösa laviner.

– Många gånger är man ovarsam. Där man har sett att det har gått en lavin, eller så har man kanske löst ut en lavin själv, där fortsätter man att köra skoter eller åker skidor, säger Anders Bergwall.

Nordalsfjället där helgens mest uppmärksammade olycka ägde rum ligger nära, men utanför det pistade området i Riksgränsen. Där slutar också skidanläggningens ansvar.

– Vi kan bara ta ansvar för det som händer inom området. Vi har skyltar och pistkartor som berättar var gränsen går för skidområdet, säger Merja Bergwall, marknadschef vid Lapland resorts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lavin i Riksgränsen

Mer i ämnet