Laxen gynnar näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

För varje kilo lax som fångas av sportfiskare drar det lokala näringslivet in närmare 500 kronor i försäljning. Det visar en studie som Länsstyrelsen i Norrbotten genomfört.

Att Norrbottens älvar lockar fiskeentusiaster är i sig inget nytt. Men vilka effekter får sportfisket för de lokala företagen? Och vilken roll har de fiskeförbättrande åtgärder som genomförts haft? Den frågan fick Länsstyrelsen i Norrbotten i uppdrag att undersöka av Havs- och vattenmyndigheten i mitten av 2016. 

Länsstyrelsen har i sin pilotstudie undersökt Kalix, Torne och Byske älvars avrinningsområden som alla varit föremål för restaurering och reglering de senaste åren.

500 kr per kilo lax

Studien visar bland annat att för varje kilo lax som fångas av sportfiskare genereras omkring 480 kronor i försäljning för de lokala företagen inom handel, turism och service. Omsättningen relaterad till sportfiske har de senaste fem åren ökat med cirka 70 procent och omkring 30 nya arbetstillfällen har skapats. 

– Det är vad vi vet första gången en studie genomförts där det lokala marknadsvärdet av sportfisket kartläggs på det här sättet. Studien är begränsad till tre avrinningsområden men vi har fått fram bra indikationer på hur ett ökat sportfiske bidrar till näringslivsutvecklingen i de båda länen, säger Pontus Grahn, miljöekonom vid Länsstyrelsens vattenmyndighet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.