Liten majoritet för storregion

Publicerad

Majoriteten för en storregion i landstingsfullmäktige Norrbotten är en enda röst, enligt sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård som nu informerat regeringen om det.

Landstingsstyrelsens majoritet har yttrat sig positivt om regionindelning för en storregion i Norrland.

Men det näst största partiet, Norrbottens sjukvårdsparti, var ett av de partier som yrkade avslag och som nu skickat sitt yttrande till finansdepartementet.

”Ett enda mandat”

”Det finns en mycket liten majoritet i Norrbottens läns landsting som är för en regionbildning enligt delbetänkandet.”

”Av landstingsfullmäktiges 71 ledamöter är 36 för och 35 mot. Alltså består majoriteten för en större region av ett enda mandat.” skriver Kenneth Backgård.

Han påpekar också att storregion Norrland till ytan omfattar flera länder i Centraleuropa och att det skulle bli ”extremt långa avstånd” och ett demokratiskt underskott.

”Avstånden för såväl medborgare som andra som önskar besöka centrala servicefunktioner i en sådan region blir så långa att det för många blir en oöverstiglig uppgift och där det i många fall kommer att krävas många övernattningar.” skriver Kenneth Backgård och fortsätter:

”Och de positiva strukturförändringar som det pratas om kan mer beskrivas som centraliseringar och nedläggningar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.