”Liv går till spillo i vården”

Uppdaterad
Publicerad

Ett vårduppror sprider sig över landet och Luleå är en av de städer där det blir en stor manifestation på söndag.

Bakom kampanjen ”Slut på rean  – en annan vård är möjlig” står vårdpersonal från alla yrkesgrupper och också patientföreningarna.

Deltagarna menar att läget år så allvarligt att om ingenting görs för stoppa överbeläggningar och personalbrist så innebär det patienter får betala priset  – och i värsta fall med sitt liv.

– Liv går till spillo i vården redan i dag och man vill signalera att det tystas ner väldigt mycket, för att det inte bra att tala om att vi misslyckas i vården. Men det måste vi nog göra om vi ska kunna förbättra situationen. Om vi inte ser våra fel hur ska vi då kunna förändra? säger Erica Ohlsson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Sjuksköterskor har i många år hävdat att de är underbetalda men en av de stora frågorna är sedan en lång tid tillbaka arbetssituationen.

– Tittar jag på våra fyra medlemsgrupper så har tyngden från villkorsfrågorna om lön spillt över ganska mycket till arbetsmiljön. Många slutar inom vården, och många efter bara ett år i yrket, på grund av arbetsmiljön. Man anser inte att ens egen hälsa ska spillas i en organisation som är så sjuk, säger Erica Ohlsson.

Hon brukar själv arbeta som sjuksköterska på akuten.

– Det är inte många dagar jag går hem utan en samvetsstress och mår dåligt för att jag inte kunnat tillfredsställa det jag faktiskt ska göra.

Fler sjuksköter utbildas nu, borde inte det på sikt leda till en bättre arbetssituation?

– Det är inte bara att utbilda. Vi ska behålla dem och få dem att trivas på arbetsplatsen. I dag hoppar sjuksköterskor mellan olika arbetsgivare och det kostar också pengar, säger Erica Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.