LKAB-strejken över

Uppdaterad
Publicerad

LKAB och det norska lokförar-facket har kommit överens om ett nytt avtal och det avslutar strejken som pågått i en vecka. Det blev klart strax efter nio igårkväll och det här innebär att malmtågstrafiken till hamnen i Narvik kommer att köras som vanligt. Konflikten handlade om fördelningen av svenska och norska lokförare på malmtågen under färd på norska sidan.

-Vi är glada att vi har kommit till en förhandlingslösning. Nu är vårt fokus på att snabbt få igång produktionen och köra trafiken för fullt, det säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB i ett pressmeddelande.

– Vi kan acceptera den skrivning som vi nu är överens om. Den ger fortsatt LKAB rätten att styra och leda arbetet och kan skapa trygghet för våra medarbetare om att vår ambition är att fortsatt ha lokförare i både Norge och Sverige på nivå med dagens situation.

Under strejken har endast malmtåg med svenska lokförare trafikerat sträckan från Kiruna till Narviks hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lokförarstrejk i Narvik

Mer i ämnet