LO vill ha tydligt ideologiskt val

Publicerad

LO ser ett tydligt höger-vänsterval framför sig i mars. En viktig uppgift blir att få ned stödet för SD bland LO-medlemmar.

-Det är ett rasistiskt, fascistiskt och löntarfientligt parti, säger vice ordförande Tobias Baudin.

LO:s egen valanalys konstaterar att SD var huvudkonkurrenten till Socialdemokraterna på många arbetsplatser i senaste valet. Partiet blev det näst största bland LO-medlemmar med 17,3 procent. Den dominerande frågan som diskuterades bland LO-medlemmar i valrörelsen var invandring och integration (70 procent), följt av sjukvården (55 procent).

I extravalet kommer LO nu att göra allt för att beskriva SD som ett löntagarfientligt parti, som genom att rösta på Alliansens budget skapat en ”blåbrun” sörja i riksdagen, enligt Baudin. Ett tydligt vänster-högerval är det bästa sättet att hålla tillbaka Sverigedemokraterna, anser han.

Djupa skyttegravar

Precis som statsminister Stefan Löfven välkomnar LO blocköverskridande samarbete. Samtidigt gräver man en djup skyttegrav inför valet.

-Det blir ett tydligt alternativ mot fem högerpartier, säger Tobias Baudin.

Målet för LO är en socialdemokratiskt ledd regering och att andelen S-röster bland LO-förbundens medlemmar blir större än i senaste valet. Målet på 60 procent då nåddes inte på långa vägar (51 procent).

Hotar jobben

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hade helst sett att extravalet ställs in. Orsaken är att den politiska oron går ut över den svenska ekonomin och kan leda till att jobben hotas, inte minst inom LO-kollektivet.

-Vi får redan nu signaler om att investerare drar öronen åt sig vad gäller Sverige. Det är verkligen djupt tragiskt, säger han till Dagens Nyheter.

Thorwaldsson sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) och var med om beslutet om nyval. Om S vinner valet i mars hoppas LO-basen att det ska underlätta att hitta öppningar för bredare samarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.