• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Tabellen visar hur mycket pengar regeringen vill satsa på de lägre årskurserna i respektive kommun.

Löfte: 93 nya lärarjobb i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vid sitt besök i Luleå i dag lovar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att det ska bli 93 nya lärarjobb i årskurserna förskoleklass upp till årskurs 3.

– Sverige gör som Finland satsar tidigt i skolan, säger Gustav Fridolin.

I dagsläget råder det lärarbrist i alla Norrbottens fjorton kommuner det här läsåret.

Som SVT Norrbotten berättar i dag är Jokkmokk än av de kommuner som drabbats hårdast när det gäller bristen på lärare. Så här säger Sven Holmqvist (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Jokkmokk:

Lärarbrist i Norrbotten

– Det finns för få behöriga lärare och vad värre är finns det inte några behöriga vikarier att få tag i – och vad ännu värre är, så finns det inga obehöriga vikarier heller, säger Sven Holmqvist.

”Vi ska ha fler som brinner för yrket”

– Det är en fruktansvärd situation för det drabbar elever och lärare, som mista slita ännu hårdare. Nu måste vi komma igång med att höja lärares löner och förbättra deras arbetsmiljö så att vi får fler som brinner för, som jag tycker, världens bästa yrke, säger Gustav Fridolin.

Utbildningsministern besökte i dag Luleå och Stadsöskolan i Gammelstad för en regional träff om skolutveckling.

En och en halv tjänst till Jokkmokk

Skolpolitikern Sven Holmqvist från Jokkmokk och de andra deltagarna fick bland annat veta att regeringen tänker satsa nästan 50 miljoner kronor extra för 93 nya jobb i Norrbotten från förskoleklass till och med tredje klass.

För Jokkmokks del betyder det en och en halv tjänst.

– Det räcker absolut inte men en bra dusör för att lösa de akuta problemen. Utbildningsministern har säkert på fötterna när han säger att det tar sex år att få in fler i läraryrket, säger Sven Holmqvist.

Mindre kommuner

– Vi har utformat systemet så man kan anställa lärare och annan personal som gör att lärarna får mer tid för sitt jobb. När vi frågar lärare varför de slutat, vad som var tuffast, så är det att man fick göra så många andra jobb samtidigt med läraryrket. Man skulle vara psykolog, kurator, mentor, föräldrastöd och administratör– och då fick man inte göra det man brinner för – att vara lärare, säger Gustav Fridolin.

Satsningen på fler anställda ger Luleå kommun 29 nya lärare och Piteå sexton nya lärare.

Men mindre kommuner som Arjeplog, Överkalix och Övertorneå får nöja sig med runt en ny tjänst vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Norrbotten

Mer i ämnet