Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Luleå kan få egen solkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Energibolaget Luleå Energi vill satsa på solenergi genom att bygga en solkraftspark.

Parken är planerad att börja byggas redan under det närmsta året, enligt ett pressmeddelande. Solkraftsparken ska enligt planerna ha en effekt på ungefär 800 kW, vilket motsvarar en årsanvändning för ungefär 40 eluppvärmda villor.

 – Vi ser detta som ett pilotprojekt och en del i vår utveckling av ett fullt ut hållbart Luleå Energi. Vi vill starta bygget så fort vi bara kan, helst nu, men en mer realistisk uppskattning är att om allt går som vi har tänkt kommer vi igång under det närmsta året, säger Anneli Sjömark, vd på Luleå Energi, i ett pressmeddelande.

”Luleå ligger i framkant i solligan”

Under 2016 så placerade Luleå Energi solcellspaneler på Porsön i Luleå för att testa hur de klarar av det kalla norrbottniska klimatet, och hittills har de uppfyllt förväntningarna. Därför vill man nu testa solcellerna i en större skala.

 – Under sommarhalvåret ligger Luleå i framkant i allt vad solligor heter och soltimmarna per dygn är extremt många. Dessutom vill vi här få testa vad snöreflektioner kan ge för effekt under förvintern. Den här solkraftsparken är bara en del i vårt hållbarhetsarbete. Vi kommer steg för steg ta oss till slutmålet, ett hundra procent hållbart Luleå Energi, säger Anneli Sjömark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.