Dyr nota för Luleås skattebetalare

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för Luleå kommuns representation kurser och konferenser är den sjätte högsta i hela landet under 2015, enligt Aftonbladets sammanställning.

Tidningen Aftonbladet har begärt och fått uppgifterna från landets kommuner och den visar att Luleå kommun spenderade 578 kronor per skattebetalare på representation, kurser och konferenser under förra året.

Och det är alltså den sjätte högsta siffran av landets alla kommuner, mer än Stockholm, Göteborg och Malmö sett till antalet skattebetalare.

Sexa i Sverige

Luleå kommuns totala nota 2015 var drygt 34 miljoner kronor för representation, kurser, konferenser.

Kurser och konferenser stod för drygt 30 miljoner kronor och representation för drygt 3,9 miljoner kronor.

1. Helsingborg – 713 kronor per skattebetalare.

6. Luleå – 578 kronor per skattebetalare.

– Det kan i alla fall inte vara dåligt att vi utbildar vår personal och att vi ser till att vi har en väldigt aktiv kontakt med omvärlden. Det måste vara bra, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

 Almedalen och Austin

Han betonar att Luleå kommun har mer än 6 000 anställda som ska utbildas och att det jobbats aktivt med näringslivsföretgare för att få dem att etablera sig i Norrbotten.

– Luleå har haft en väldigt medioker utveckling under de senaste 40 åren och att fortsätta lufsa på på samma sätt är inget alternativ, säger Niklas Nordström..

Satsningarna på gotländska Almedalen och vänorten Austin finns med i de redovisade kostnaderna.

– Det är både representation, som måltider,  och konferenser, men vi måste vara offensiva och finnas med där beslutsfattarna finns.

”Viktigt arbete”

Han menar också att representation är ett vitt begrepp och den interna granskningen visar att kommunen följt de regler som finns.

– I representation ingår så mycket mer än vad man sitter och äter och dricker vid en middag.Det här är ett väldigt viktigt arbete som vi bedriver. Vi ska se till att utbilda våra anställda och att Luleå syns och hörs så att vi får hit bostäder och jobb, säger Niklas Nordström..

Så det kan bli ännu dyrare 2016?

– Ja, vi ska i alla fall inte sluta utbilda vår personal eller ha kontakter med omvärlden. Det måste vi göra. Vi vill inte fortsätta krympa, utan vara attraktiva både som arbetsgivare och etableringsort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.