Luleå satsar på anhöriga till dementa

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun vill öppna upp en särskild avdelning för unga dementa och ge anhöriga en fristad.

Det var på 90-talet som Christer Gustafssons fru fick alzeimers när hon bara var 50 år. Han säger att stödet till anhöriga då var knapert.

I dag är han aktiv i demensföreningen i Luleå och menar att mycket positivt har hänt, men att en hel del återstår om man lyssnar på dom anhöriga som i detta nu vaktar, byter blöjor och tröstar sina nära i Norrbotten.

– Många som ringer är jättebesvikna. Speciellt i början av sjukdomen då de inte vet vem de ska fråga. De har ingen som kan lotsa dem helt enkelt, berättar Christer Gustafsson, vid demensföreningen i Luleå.

Avlasning för anhöriga till dementa

Men nu finns det hopp om att det kan bli bättre. På Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå håller man på att bygga upp ett kompetenscentrum för demens. Målet är att öppna en särskild avdelning för unga dementa 2018. Och nyligen började man erbjuda en ny typ av avlastning för just anhöriga.

– Avlösningen innebär att personen som vårdas i hemmet kommer till möteplatsen så att den anhörige får en möjlighet att uträtta ärenden, vila eller göra annat som ger avkoppling, säger Johan Nyström, metodutvecklare demensteamet.

Biståndsfri mötesplats

Det hela kallas biståndsfri mötesplats, vilket betyder att den som vårdar någon i hemmet och som inte har nån form av avlösning, , kortidsvård eller deltar i dagverksamhet, kan nyttja den här servicen.

Och man behöver varken betala eller ha något beviljat bistånd för att få avlasningen.

– Och det blir ju också en möteplats för den med demens. Vi har alltid aktiviteter här som exempelvis senioryoga, promenader och social samvaro med andra deltagare och personal, berättar Johan Nyström.

På tiden

Något som Christer Gustafssons efterfrågat länge. Och även om han tycker att det hela är positivt så anser han att Luleå kommun är ute i senaste laget.

– Det är bara bra och helt i rätt riktning, men det här finns redan i många andra kommuner i Sverige, säger Christer Gustafssons, vid demensföreningen i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.