Lena Kruse, verksamhetschef vård och omsorg Luleå kommun

Luleå kommun svarar på läkarnas kritik

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun klarar av att ta hem fler färdigbehandlade patienter än tidigare. Men tyvärr kan väntetider uppstå, det skriver Luleå kommun i sitt svar på läkarnas kritik.

– Vi håller på att utveckla vårt arbetssätt så att ingen ska behöva vara kvar på sjukhuset när man är utskrivningsklar, säger Lena Kruse, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun, i ett pressmeddelande.  

Luleå kommun och Region Norrbotten träffas regelbundet för dialog om hur patienter som är klara för utskrivning snabbt ska kunna återvända till sina hem eller till korttidsboende. Kommunen öppnade under 2016 18 nya korttidsplatser varav 9 av dem är hemgångsplatser för att möta behovet.  

I pressmeddelandet spaltar kommunen upp olika åtgärder som utförts för att ta hem patienterna snabbare från sjukhuset. Det handlar bland annat om att kommunen tillsammans med Region Norrbotten inrättat ett team som har daglig kontakt med sjukhuset så att alla utskrivningsklara patienter tryggt kommer hem.  

Vidare har kommunen inlett ett samarbetsprojekt tillsammans med Region Norrbotten och länets kommuner i syfte att trygga hemgången och öka delaktigheten för patienterna vid planering av vård och omsorg. Ett pilotprojekt startar under april månad.

Vidare ser kommunen över behovet av fler hemgångsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.