Foto: sVT

Luleå satsar på tillfälliga bostäder för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har idag skrivit ett avtal med Home Support Sweden AB om att hyra rum på Hotell Nordkalotten.

– Prognosen för 2017 är 371 inflyttande luleåbor med uppehållstillstånd, vilket innebär att behovet av bostäder är stort, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Rummen på hotell Nordkalotten ska fungera som tillfälliga bostäder för nyanlända luleåbor med uppehållstillstånd. Kommunstyrelsen har tidigare slagit fast målet att Luleå ska bli en nationell förebild inom integration.

– Vår målsättning är fortfarande att vara nationell förebild inom integration och det här avtalet ger oss förutsättningar att fortsätta vårt samarbete med andra lokala fastighetsägare för att hitta permanenta bostäder till de nya luleåborna, säger Yvonne Stålnacke.

Avtalet med Home Support Sweden AB, som är ett dotterbolag till StudentConsulting som ägs av Tobias Lindfors, är på tre år. Det finns också möjlighet att säga upp avtalet  efter två år. Det omfattar till att börja med en flygel med möblerade rum som hyrs till en kostnad av 7,2 miljoner kronor per år.

Ska hyra hela hotellet

Kostnaden för rummen betalas med förra årets statliga tillägg som kommunen fick för ökade kostnader kring flyktingmottagning. Hyresgästerna kommer i sin tur att betala en hyra för rummen till Luleå kommun. Det innebär att kommunens kostnad slutar på ungefär 4,5 miljoner kronor per år för rummen på Nordkalotten. Från 1 september 2018 hyr Luleå Kommun Nordkalotten i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.