15 Luleåpolitiker med heltidsarvoden – mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Idag har Luleå kommun 15 heltidsarvoderade politiker vilket är klart fler över genomsnittet i landet. Och nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att heltidsarvodena ska ses över.

Det är Luleå kommuns kommunalråd Niklas Nordström (S) som initierat översynen av politikernas arvoden.

– Luleås politiska organisationen är väldigt stor jämfört med andra kommuner och det sticker av på ett väldigt markant sätt att vi har lika många heltidsarvoderade politiker som man har i stora kommuner i landet.

Heltidsarvoden till politiker

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som undersökt hur många heltidsarvoderade politker som finns i landets kommuner, sett till antal invånare. Luleå med sina 15 politiker på heltid sticker ut. Hälften av landets kommuner har en heltidsarvoderad politiker. Genomsnittet i landets kommuner ligger på 2,1 politiker med heltidsarvoden. Det handlar om kommunalråd, nämndsordföranden och oppositionsråd.

Många oppositionspolitiker på heltid

– Att vi har nämndsordförande på heltid är inget konstigt men att vi har så många oppositionspolitiker med heltidsarvoden är väldigt generöst. Det är inte normalt att alla oppositionens gruppledare ska ägna sig åt politik på heltid. Normalt har man en företrädare för oppositionen som är oppositionsråd och de andra har en annan typ av insynsarvoden.

Han hänvisar till närliggande kommuner som Skellefteå och Umeå som inte alls har lika stora politiska organisationer som Luleå.

Det är kommundirektören Mikael Lekfalk som nu fått uppdraget att se över politikerarvodena men också att ta fram förslag på olika former av effektiviseringar när det gäller nämnds- och förvaltningsstrukturen.

Här ser du ett längre inslag:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Heltidsarvoden till politiker

Mer i ämnet