Andreas Nygaard, Norge, vann världens längsta skidtävling, Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk i herrklassen. Foto: Adam Klingeteg/Nordenskiöldsloppet

De vann världens längsta skidlopp

Uppdaterad
Publicerad

Luleåbon Nina Lintzén, som till vardags forskar på snö vid Luleå tekniska universitet, vann damklassen i det arrangörerna kallar världens längsta skidtävling – Nordenskiöldsloppet. På herrsidan vann Andreas Nygaard från Norge.

Tävlingen är 22 mil lång och startade på lördagsmorgonen 06:00 och gick från Purkijaur till Kvikkjokk och tillbaka till centrala Jokkmokk.

– Att åka 220 kilometer är fruktansvärt tufft och det krävs förberedelser för att lyckas. Jag har tränat för det här och i kört träningspass på över 10 mil för att vara så bra förberedd på detta som möjligt, säger Lintzén, som blev trea i fjol.

I år lyckades hon genomföra loppet på 13 timmar.

Erik Melin Söderström, blev bäste svensk i Nordenskiöldsloppet. Foto: Adam Klingeteg/Nordenskiöldsloppet

Herrarnas tävling vanns av Andreas Nygaard, Norge. Han åkte loppet på 11 timmar och 47 minuter.

– Det är absurt att åka skidor så långt. Det är det galnaste loppet jag gjort, säger han på Nordenskiölds hemsida.

Bästa svensken bland herrarna blev Erik Melin Söderström.

Loppet arrangerades första gången av polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld 1884. Sedan dess låg det i träda fram till förra året, även om en del kortare tävlingar under namnet Nordenskiöldsloppet hölls under 1980-talet.

Eftersom loppet förra året kortades till 20 mil på grund av blidväder och osäkra isar, så är årets arrangemang det första med originalsträckningen sedan 1884. Totalt deltog 320 personer i årets upplaga av Nordenskiöldsloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.