Lulebo kan slopa bofondsmodellen

Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Lulebo överväger nu att ta bort dagens bofondsmodell. Istället vill bolaget införa ett nytt underhållsavtal. 

Det kommunala bostadsbolaget Lulebo håller just nu på att se över hur framtidens underhåll av deras lägenheter ska se ut. I dag har man en bofondsmodell som hyresgäster kan använda sig av för att till exempel byta golv eller måla om. Men nu kan modellen försvinna och i stället ersättas med ett nytt avtal. 

– Vi tycker att våra bofonder, som vi kallar det i dag, har fungerat bra. Men det finns en nackdel. Vi ser att pengarna framförallt har använts till att allt för ofta renovera vardagsrummet, men inte lika ofta till sovrummet. Det är alltså inte alltid som hela lägenheten blir underhållen på ett korrekt sätt, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Vänta 13 år

Inget beslut har ännu fattats, men om en ny modell blir av kommer en hyresgäst få byta ut sina tapeter efter 13 år och golven efter 22 år. Anledningen är att man vill att hela lägenheten ska renoveras och inte bara enstaka rum.

I det nya avtalet blir det även möjligt att byta ut vitvarorna, vilket Lulebos bofondsmodell inte ger möjlighet till i dag. Vill man renovera innan 13 år har passerat måste hyresgästen betala mellanskillnaden själv.

”Väldigt positiva”

Under 2015 och 2016 sålde Lulebo ut 30 procent av sitt bestånd till Rikshem och Heimstaden. Dessa två bolag valde att inte använda sig av en bofondsmodell, utan skapade ett nytt avtal. 

Och det är detta avtal som ligger till grund när Lulebo och Hyresgästföreningen ska inleda sina diskussioner.

Hyresgästföreningen ser gärna att dagens bofondsmodell slopas och hoppas på att Lulebo går i Rikshem och Heimstadens fotspår.

– De hyresgäster vi har varit i kontakt med efter att vi har skrivit de nya avtalen med Heimstaden och Rikshem har varit väldigt positiva. Just det här med att underhållet sprids över hela lägenheten och att man fortfarande har bestämmanderätten. Det känns väldigt viktigt för hyresgästerna, säger Sören Leijon, ordförande Hyresgästföreningen.

Och att en hyresgäst måste vänta i 13 år för att få måla om eller byta en tapet, utan att betala något, är en rimlig tid, enligt Hyresgästföreningen.

– 13 år en vedertagen längd för en underhållsperiod och det används av många bostadsbolag i landet, säger Sören Leijon, ordförande Hyresgästföreningen.

Fakta Lulebos kostnader för bofonder senaste åren:

2014: 24 miljoner kronor

2015: 28,7 miljoner kronor

2016: 20-25 miljoner kronor

Källa: Lulebo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.