Foto: SVT

Malte ordinerades fänkålste mot hjärhinneinflammation

Uppdaterad
Publicerad

En tre månader gammal bebis med hjärnhinneinflammation och blodförgiftning ordinerades fänkålste av en läkare på vårdcentralen. Nu anmäler pappan händelsen i hopp om att inte fler ska drabbas. ”Att vänta och ge fänkålste som läkaren sa hade dödat honom”.

Det var en dag för drygt ett år sedan, som den då tre månader gamla, för tidigt födda, Malte blev sjuk. Han hade 39 graders feber och skrek i ett dygn. Inte heller hade föräldrarna lyckats få i honom vätska och eftersom Malte annars var ett tyst barn så blev föräldrarna väldigt oroliga och kontaktade vårdcentralen.

– Läkaren knackade lite på honom och tittade på könsorganet och sa att det var gaser. ”Du ska få några droppar till honom och så ska du ge honom fänkålste”, berättar Maltes pappa Maths Gahlin.

Allvarligt sjuk

Men Malte fortsatte att skrika sedan de kommit hem från vårdcentralen och föräldrarna ringde då Sjukvårdsupplysningen och fick rådet att genast åka till akuten. Vilket de gjorde.

– På sjukhuset tittade de på fontanellen, som ska vara mjuk på ett litet barn, den var stenhård. Sedan tog de sänkan på honom och den var över 250. De kom fram till att han hade hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, säger Maths Gahlin och fortsätter

– Hade vi lyssnat på läkaren på vårdcentralen hade han varit död i dag.

Vilka prover tänker du i dag att de borde ha tagit på vårdcentralen?

– De borde ha känt på fontanellen, det är inte svårt och så borde de ha tagit en enkel sänka, säger Maths Gahlin.

”Att vänta hade dödat honom”

Efter händelsen anmälde föräldrarna det hela till patientnämnden. Händelsen utreds då av vårdcentralen själv. Vårdcentralchefen skriver i svaret till föräldrarna att prover inte alltid tas på små barn.

Nu har föräldrarna istället anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att få en oberoende utredning. Pappan Maths Gahlin skriver i anmälan ”Att vänta och ge fänkålste som läkaren sa hade dödat honom”.

– Vi tycker att det är hemskt att det har skett och vi vill inte att någon annan utsätts för det här. Nästa förälder kanske väljer att stanna hemma och ge barnet fänkålste och barnet dör, säger Maths Gahlin.

Malte vårdades på sjukhus i två veckor och är i dag helt frisk. SVT har varit i kontakt med chefen för vårdcentralen i Älvsbyn, Agneta Björk, som säger att hon inte vill kommentera ärendet i media just nu utan vill avvakta IVO:s utlåtande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.