”Man har ofta en ångestklump i magen”

Uppdaterad
Publicerad

ST-läkaren Ida Skeppar är en av de 29 läkare som slagit larm om den bristande patientsäkerheten vid Sunderby sjukhus som hade 113 procents beläggning i måndags

Sunderby sjukhus hade mer än femton stabslägen, en sorts krisberedskap, under 2016 och det är bristen på vårdplatser som skapat den akuta situationen.

”Ångestklump i magen”

Nu slår 29 läkare larm via ett öppet brev och de menar att det är platsbristen på de kommunala boendena i Luleå och Boden som skapat vårdkrisen på sjukhuset.

I måndags var beläggningen 113 procent och en 93-årig kvinna fick ligga fjorton timmar på en galonbrist på akuten i väntan på en vårdplats.

Forskning visar att en beläggningsgrad över 80 procent utgör en patientfara, skriver läkarna.

Och en stor förklaring till situationen i måndags var  att de två kommunerna lät 35 färdigbehandlade patienter ligga kvar på akuten och vårdavdelningarna.

– Vi kan inte göra vårt jobb som det är menat att göra. Vi fattar beslut på tveksamma grunder på grund av platsbristen och går ofta omkring med en ångestklump i magen, säger ST-läkaren Ida Skeppar.

”Hot mot hälsa och liv”

Läkarna menar att patienterna far illa av de som de tvingas göra och det de inte kan göra.

”Förutom att patienterna kontinuerligt utsätts för avsevärda hot mot hälsa och liv så är arbetssituationen på akutmottagningen och vårdavdelningarna oerhört påfrestande.” skriver läkarna.

Ida Skeppar uppmanar nu kommunledningarna i Luleå och Boden att ta tag i problemet med färdigbehandlade patienter som ligger kvar på Sunderby sjukhus.

– Vi lappar och lagar, men till slut sjunker skeppet. Vi behöver en snabb akut lösning, men också en långsiktig lösning som bygger på att vi har en växande äldre befolkning med allt vad det innebär, säger hon.

Se hela inslaget i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.