Långfärdsskridskoåkare på isen i Södra hamn, Luleå. Foto: SVT

Eufori på isen – men erfarna varnar för falsk trygghet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har euforin bland många Luleåbor varit total, då isen i södra hamn lagt sig och bildat en blank och svart is. Men igår gick en hund igenom i isen och erfarna skridskoåkare varnar för falsk trygghet.

– Ett riktigt ”fånga-dagen” fenomen. Det kan vara enda chansen den här vintern, eller så kommer det fler. Vem vet?

Människor har vallfärdat ut på isen och njutit av det efterlängtade ljuset och nya fria vidder.

– Jag är så himla glad att jag åkte ut denna morgon, säger Jacob Heyden. Vi drog ut så tidigt vi kunde i morse så att vi bara kunde glida några timmar på förmiddagen.

– Och så när den är helt svart också, man ser rakt igenom. Det är lite läskigt och spännande också.

Varnar för falsk trygghet

Jacob Heyden är utrustad med både kastlina, ryggsäck och isdubbar. Isen har blivit ganska tjock, cirka sex till åtta centimeter. Och det är många på isen på söndagsförmiddagen. Många har kanske tänkt att isarna är säkra när alla andra är ute. Men erfarna skridskoåkare varnar ändå för den falska tryggheten.

– Isen är fortfarande ganska tunn och det finns vindråkar med tunnare is, säger Malin Ylinenpää, som just kommit in till Södra Hamn igen efter en runda.

Räddade hund

Hennes grupp har just räddat en hund som gått igenom isen ute i en nybruten isränna.

– Vi har en levande och glad hund som sprang hem till matte och husse.

– Det är kul att fler och fler hittar glädjen i skridskoåkning, men jag tycker personligen att många ger sig ut med för lite utrustning, säger Malin Ylinenpää.

Än så länge är det inte så tjocka isar och är man inte säker på att det bär bör man kanske inte ge sig ut. Ser man sig omkring är det många som åker utan någonting, inte ens isdubbar.

De erfarna åkarna uppmanar även att man aldrig ska åka ut ensam på isarna. Här kan du lära dig mer om hur du åker säkert på tunna isar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.