Martin från Gällivare tolkar Dylan under Nobeldagarna

Uppdaterad
Publicerad

Musikern och kompositören Martin Wirén har fått i uppgift att tolka årets Nolbelpristagare i litteratur Bob Dylan.

Martin Wirén är född och uppväxt i Gällivare. Han bor numera i Stockholm och studerar på Kungliga Musikhögskolan och arbetar som frilansande musiker med egna och andras grupper.

Tolkningen är en beställning av Nobelmuseet för ett projekt som kallas Nobel Creations och musiken kommer att framföras under Nobeldagarna.

Kreativitet

Utställningen Nobel Creations är tänkt att utforska det som förenar Nobelpristagare, konstnärer och kreatörer, det vill säga, kreativitet och modet att tänka i nya banor. Och det är med hjälp av studenter vid Beckmans Designhögskola, Fotoskolan STHLM, Handarbetets vänner Skola och Kungliga Musikhögskolan som det skapats fria tolkningar av årets Nobelpris.

En stor utmaning

Låten som Martin skrivit till utställningen heter ”We Let Them”.

–Jag fick veta redan för några månader sedan att jag skulle tolka Nobelpristagaren i litteratur och bara det kändes som en stor utmaning, men när det blev Bob Dylan så växte den. Det var väldigt speciellt och svårt eftersom han är musiker och inte vilken som helst heller. Jag har enorm respekt för Dylan och hans musik, berättar Martin.

”Dylan har alltid varit en stor idol”

–Jag har inte försökt att efterlikna honom, varken lyriskt eller musikaliskt, utan jag har beskrivit honom genom att efterlikna andra saker som hans sätt att beskriva vår samtid, säger Martin.

Utställningen Nobel Creations visas på Tom Tits Experiment i Södertälje och pågår till den 12/2 2017

”We Let Them”

Martin Wirén: Sång, saxofon och basklarinett

 Jonathan Stribrny: Trumpet

 Filip Olofsson: Trummor

 Arvid Jullander: Kontrabas

 Ludwig Sievert: Piano

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.