Malpåse för Mertainengruvan – före produktionsstart

Uppdaterad
Publicerad

Brist på lönsamhet och förorenad malm. Det är förklaringen till att LKAB:s dagbrottsgruva Mertainen läggs i malpåse i tio år – och det före produktionsstarten.

LKAB:s styrelsebeslut om produktionsplaneringen i Malmfälten innebär att dagbrottsgruvan Mertainen, utanför Svappavaara, inte kommer att köras igång.

– Det känns surt, men vi får inte lönsamhet just nu på produkten som ska tillverkas där, grov järnmalmsfines, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Förlust 2016

LKAB:s beslut innebär att anläggningstillgångarna skrivs ned med 1,2 miljarder kronor och att det trots positiva signaler i övrigt blir en förlust i år.

– Jag tycker att LKAB borde ha dragit i handbromsen för länge sedan. Nu står vi där med kostnaderna som belastar bokslutet, säger gruvtolvans ordförande Jan Thelin.

– Jag vill inte kommentera det, men vår bedömning är att vi inte kommer att starta upp Mertainen under de närmaste fem åren, men vi tror att vi kan starta upp dagbrottsgruvan under de närmaste tio åren, säger vd Jan Moström.

”Förorenad malm”

Gruvtolvans ordförande menar att den förorenade malmen i Mertainen är en av förklaringarna till beslutet.

– Jag vet att det är alltför mycket föroreningar av malmen för att den ska kunna säljas till ett bra pris. Jag tror att det uteslutande är kvalitetsproblemen som gör att man drar i handbromsen nu, säger Jan Thelin.

Medan Jan Moström, vd, anser att det är en kombination av två faktorer.

– Det är marknadsvillkor och produktkvaliteter. Vi har oönskade element i det här som vi måste hantera och som marknaden är nu så får vi inte lönsamhet på det.

”Oväntat besked”

I Svappavaara var beslutet om en malpåse för Mertainen en stor nyhet.

– Ja, det var ju tråkigt när de har startat upp ett sådant stort projekt. Jag är lite förvånad faktiskt, säger Marianne Persson.

– Nog är det oväntat. LKAB har satsat stora pengar i det här projektet så jag är förvånad över det här beskedet, säger Per-Erik Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.