Foto: SVT

Michelle från Gunnarsbyn har vigt sitt liv åt fiske

Uppdaterad
Publicerad

Michelle Staaf från Gunnarsbyn kommer ursprungligen från Västerbotten men flyttade till Norrbotten för att få syssla med det hon brinner för. Just idag isfiskar hon utanför Råneå tillsammans med fiskekompisen Robert Westin och siktet är inställt på gädda.

– Det tar en och en halv timme att sätta ut alla spön. Sen är det bara att vänta, det är lite av tjusningen med fiske, säger Michelle Staaf.

Gäddan – en häftig fisk

Michelle borrar upp hål med en isborr och placerar ut flera utrustningar runt om på isen. Vid den här typen av ismete riggas spöna upp med en betesfisk och en vippa med en pingla som signalerar vid napp.

Michelle Staaf. Foto: SVT

– Gäddan är en häftig fisk, och dom stora är svåra att få.

Timmarna går utan ett endaste napp, och är de är nått som varje sportfiskare får lära sig är det tålamod.

Började vid fyra års ålder

– Ibland är det tungt att hålla modet uppe, men det är min passion, jag brinner för fiske och det kommer jag nog alltid att göra förklarar Michelle som började fiska när hon var fyra år gammal. 

– Jag brukar säga att min far var en smart man, han satte mig att spela hockey på vintrarna och att fiska på sommaren. Då fanns det inte något utrymme för att göra något rackartyg, avslutar Michelle Staaf innan hon börjar plocka ihop spöna.

Inga hemligheter bakom lyckat fiske

Trots att det inte blev någon fisk denna dagen, så är duon en erfarenhet rikare, och det är något som Robert Westin kan skriva under på:

– Egentligen är det inga hemligheter, det gäller att ha grejerna i vattnet, och ju mer du har dom i vattnet desto duktigare blir du.

Se ett längre inslag med Michelle Staaf i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.