Arkivbild. Här når midnattssolen Kiruna. Foto: SVT

Midnattssolen tillbaka i Keinovuopio

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gick solen upp över horisonten i Sveriges nordligaste by Keinovuopio, och där kommer den sedan att stanna fram till mitten av juli.

61–åriga Martin Mannela har bott i Keinovuopio i hela sitt liv. Totalt bor det fem personer i byn, som ligger nio mil från Karesuando. Tre av dem är Martins familjemedlemmar. När SVT når Martin Mannela är han på väg till ett jobb i Finland. Själv har han knappt märkt att midnattssolen kom tillbaka i helgen efter en lång mörk vinter.

– Så det börjar bli midnattssol igen? Det låter väl bra, men är inget man bryr sig om. Den kommer och går årligen, säger han och skrattar.

Men han medger att det är väldigt skönt med en ljusare årstid.

– Man har ju haft mörkt ganska länge, så det är väldigt skönt, säger Martin Mannela.

Keinovuopio ligger drygt nio mil från Karesuando och 27 mil från Kiruna. Foto: SVT Grafik

På onsdag den 24 maj når midnattssolen till Karesuando, Katterjåkk, Riksgränsen och fjällstationen Låktajåkka. Till Kiruna kommer den först den 28 maj. Alla städer och byar norr om polcirkeln kommer alltså att bada i ljus fram till mitten av juli.

TV: Så här såg såg midnattssolen ut i Kiruna för ett år sedan

För Martin Mannela och hans familj förändrar man endast sina sovvanor då solen nu strålar in i sovrummet.

– Nu får vi sova med fördragna gardiner, säger Martin Mannela.

Ni behöver inga mörkläggningsgardiner då?

– Äsch, ljuset kommer lite sakta. Man vänjer sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.